onsdag 6 mars 2013

Nytt fokus

En slags vardag har infunnit sig. Jag har börjat jobba, Tomas är på jobbet betydligt mer än han varit senaste tiden :-), och A och V är i skolan. Härligt! Gustav mår bra verkar det som! Det hemska humöret som jag skrev om sist verkar ha gett med sig. Det hjälpte att jag skrev om det här så gav det med sig ;-). Visst, han kan bli arg över saker han inte får, men det är avledbart och håller inte på i flera timmar. Som vanliga barn gissar jag (?).

I måndags var det tre veckor sedan ep-operationen gjordes. Och ännu har han inte haft någon frånvaroattack! Hurra! Det är ett mycket långt uppehåll för Gustav. Hoppas hoppas att det fortsätter så!

Nu börjar vi fokusera mer på hörseln igen. Happarna (hörapparaterna) är han fortfarande inte så förtjust i, men om man bara sätter på dem så fort han vaknar på morgonen eller efter sovstunden, så verkar han acceptera dem. Han drar ut dem ibland, och då har han börjat med en ny grej. Han tar happarna i händerna och håller dem mot örat så att han kan höra rundgången! Det har inte hänt förut. På eftermiddagarna och kvällen vill han oftast inte ha i dem, han kanske blir trött i huvudet av dem? Men vi får kämpa på med att ha i dem.

Hittills har Gustav inte velat teckna själv så mycket, bara "kaka". Viktigt, eller hur! Men vi vet att han förstår mer tecken än han gör själv. Och han ljudar mycket om vi tecknar något, ex till olika djur. Men igår hade han tecknat dricka eller vatten, och även kossa. Kanske är det på gång att lossna? Vi får skärpa oss och teckna, teckna, teckna, kombinerat med ljud. För det är också något vi tycker han har blivit bättre på, nämligen att höra. Jag kan säga saker till honom (vanligt förekommande meningar eller ord) och han reagerar adekvat på dem innan jag har hunnit tecknat ordet. Är han mer alert efter ep-operationen eller är det andra naturliga utvecklingsprocesser? Hur som helst väldigt tillfredsställande att se. Mera, mera!

Vi har fått tid för CI-operation också, 18:e april. Äntligen! Han ska få sitt första CI på vänster sida.10 dagar innan dess ska vi börja med inskolning på förskolan. Får se om vi kanske skjuter fram det lite till efter CI-operationen, så att han inte drar på sig onödiga förkylningar. Lite positiva saker alltså!

Här näst väntar vår första TUFF-vecka i v 13 (teckenspråksutbildning för föräldrar). Hela familjen åker iväg en vecka till Kungälv och Nordiska folkhögskolan för att lära oss teckenspråk. De ordnar barnpassning och läxhjälp för barnen. Spännande, på många sätt!

3 kommentarer:

  1. Vad roligt att operationen verkar ha fungerat! Ni kommer nog att tycka att CI-operationen är en barnlek jämfört med detta. Henrys tog ca 5 timmar inkl tid på uppvaket innan han vaknade, verkade ha lite ont en liten stund men var mest hungrig. På kvällen var han som vanligt och efter två övernattningar fick vi åka hem.

    Lycka till med TUFFen, verligen roligt (och skönt att träffa andra familjer)!

    /Emma

    SvaraRadera
  2. Heja Gustav! Härligt att han verkar reagera mer på ljud och tecken. :)
    SES snart <3

    SvaraRadera
  3. Heja er!! Ni är fantastiska!! Vad skönt att det verkade bli bättre för Gustav med operationen. Jag hoppas oxå att det håller i sig...

    SvaraRadera